KURTLARLA KOŞAN KADINLAR

 



KURTLARLA KOŞAN KADINLAR


  Ayrıntı yayınevinin “Ağır Kitaplar” serisinde basılan Kurtlarla Koşan Kadınlar, jungcu psikanalist, şair ve bir cantadora (Latin geleneğinde eski öyküleri toplayıp saklayan kişi) olan Clarissa P. Estes tarafından yazılmıştır.


    Estes, kurtlarla kadınlar arasında bir benzerlik olduğunu savunur. Kurtlarla kadın arasındaki benzerliği “vahşi kadın” arketipi ile ortaya koymaktadır. Estes'e göre kadın vahşi doğanın bir parçasıdır ve yaban kurtlarla benzerlik göstermektedir. Kadın, kurtlarda olduğu gibi iç sesini dinlemelidir ve doğayla bir bütündür.


   Estes'e göre “Kadının gücünü yitiren canlılıkları, yine kendi yeraltı dünyalarının yıkıntılarında yapılacak kapsamlı bir “ruhsal-arkeolojik” kazıyla gün ışığına çıkarılabilir. Vahşi kadın arketipinde kişileştirilmesi yoluyla, kadının en derin doğasının yol ve yöntemlerinin farkına varılabilir”.


    Estes aynı zamanda kurtlarla kadınlar arasındaki bu vahşi kadın arketipini kurarken, çeşitli kültürlere ait tarih boyunca ortaya çıkan masallar üzerinden kadının doğasını yansıtıyor. Kitabın her bölümü bir masal ile başlıyor daha sonra bu masalla bağlantılı olarak masal üzerinden kadının psikanalitik incelemesi yapılıp psişeler ortaya koyuluyor ve çözümlemelere gidiliyor.


   Bir solukta okunacak ve bitecek bir kitap değil, başucunda duracak sindire sindire altı çizilerek ve not alarak okunacak bir kitap bu. Yazarın yıllarca yapmış olduğu birikimin, incelemelerin, çalışmaların sonucunda ortaya çıkmış. Hatta bir kez okunması yetmeyecektir. Bence anlaşılması için biraz ara verilip tekrar okunması gereken kitaplardan. Bence her kadının ve erkeğin bu kitabı okuması gerekir ki kadının günümüz modern durumuna evrilmeden önce aslında ne olduğunu, ne istediğini keşfetmesi için. Aslında davranışlarımız çevre, beklentiler, yaşam vb. Bir sürü kaynağa göre şekilleniyor. Ama kadın aslında ne istiyor? Onun vahşi doğasında ne yatıyor.


    Bir kadın olarak bu kitaptan sonra biraz daha farklı bakıyorum artık kendime...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.